تکنولوژی P-iris در دوربین مدار بسته تحت شبکه
لنز دوربین های مداربسته یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده دوربین ها می باشد و کیفیت و نوع لنز ها تاثیرمستقیم بر روی تصاویر دریافتی از دوربین های مداربسته را دارد. دوربین های مداربسته تحت شبکه دارای کیفیت تصاویر بسیار بالایی می باشند و از لنز های مانند لنز های auto-Iris و P-Iris، وریفوکال یا لنز های ثابت دوربین مداربسته استفاده می کنند . در این مقاله قصد داریم به تکنولوژی لنز های P-Iris و انواع آن می پردازیم.با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
دوربین های مداربسته تحت شبکه یکی از بهترین دوربین های مداربسته و با کیفیت ترین، دوربین های مداربسته می باشد، جهت خواندن مطالب بیشتر درباره دوربین های مداربسته تحت شبکه اینجا کلیک کنید:دوربین مداربسته تحت شبکه
تکنولوژی p-Iris چیست ؟
کارکرد لنزهای p-Iris مشابه ساختار چشم انسان، با داشتن دریچه هایی قابل تنظیم در جهت کنترل نور وارد شده به لنز می باشد. هر قدر دیافراگم بازتر باشد، مقدار نور داده شده به لنز دوربین مداربسته بیشتر و تصویر بسیار روشن تری در اختیار خواهیم داشت. همانند مردمک چشم انسان، هر اندازه که نور محیط بیشتر باشد، دیافراگم جمع تر شده در نتیجه تصویر نهایی از نظر روشنایی مناسب خواهد بود. زمانی که دیافراگم تغییری نداشبته باشد، تصویری محو و غیرشفاف در شرایط نوری بالا و تصویر کدر و تاریک در نور کم خواهیم داشت اندازه دیافراگم بر کیفیت تصاویر دوربین های مداربسته تأثیر بسیاری خواهد داشت.
رابطه عمق دید و باز بودن دیافراگم
در صورت باز بودن بیشتر دیافراگم، عمق دید در فضای محیطی کاهش می یابد. عمق دید در واقع فاصله ای است که دوربین قادر است تصویر اشیاء را در آن فاصله به خوبی دریافت نموده یا روی آن شیء فوکوس نماید. داشتن عمق دید مناسب از جمله مسائل مهم در کاربردهای نظارتی دوربین های مدار بسته بوده و امکان داشتن تصویر واضحی از زاویه مورد نظر توسط دوربین مدار بسته را در پی خواهد داشت همانطور که اشاره شد، اندازه دیافراگم تأثیر مستقیم بر وضوح تصویر دارد لذا زمانی که روزنه دوربین مدار بسته به مقدار کمی باز است تصویر غیر واضحی به علت عدم انطباق فاصله کانونی خواهیم داشت. در نتیجه بسته بودن دیافراگم دارای حد و مرزی بوده و جمع شدن بیش از حد آن باعث تیرگی و محو شدن تصاویر دوربین به علت کمبود فوتون ها و متعاقبا تجزیه آنها بین پیکسل های لنز می شود.
این مساله معمولا در محیط های بیرونی که نور زیادی دارند به وجود آمده و در شرایط نوری بالا، هم زمان با بسته شدن بیش از حد دیافراگم، فوتون های نوری که بایستی به سنسور یک پیکسلی برسد، مابین چند پیکسل پراکنده شده، لذا تصویری کدر با رنگ های از هم پاشیده به وجود خواهد آمد. متأسفانه این مشکل در بسیاری از دوربین های مدار بسته با سنسورهای مگاپیکسلی نیز وجود دارد.
جهت خواندن مطالب بیشتر درباره سنسور دوربین ها ی مداربسته اینجا کلیک کنید : سنسور دوربین مدار بسته
کمیت F – number در لنز های Iris
از کمیت های لنزهای Iris اندازه دریچه Iris مستقل از لنز است لذا کمیتی به نام F – number برای بیان تأثیر آن در تصاویر استفاده می شود. F – number کمیتی بدون واحد است که نسبت فاصله کانونی به قطر دریچه iris به دست می آید بنابراین در صورت داشتن فاصله کانونی ثابت، نسبت معکوس بین F – number و قطر دریچه iris وجود دارد. با این فرضیه، نمودار زیر رابطه بین سایز دریچه iris ( که نسبت معکوس با F – number دارد ) و کیفیت تصاویر را نشان می دهد.با افزایش مقدار F – number کیفیت تصاویر افزایش پیدا می کند. ولی از نقطه ای به بعد به علت کاهش بیش از حد قطر دیافراگم ( افزایش F – number) کیفیت تصویر به دلیل تجزیه نور در اثر تداخل ( یا همان پدیده پرش ) که در قبل توضیح داده شد، به هم ریخته و خراب می شود.
انواع لنزهای iris
لنزهای iris براساس نحوه کنترل آنها ( برای باز یا جمع شدن ) دسته بندی می شوند. در حالت کلی این لنزها به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم می شوند.
لنزهای iris دستی
در این نوع لنز، دیافراگم از طریق یک رینگ که در دو لنز قرار دارد، تنظیم می گردد. کاربرد این نوع از لنز در دوربین های مدار بسته در اماکنی با نور تقریبا ثابت مانند محیط داخل ساختمان می باشد.
لنزهای iris اتوماتیک auto-iris
این نوع لنزها دارای مکانیزمی هستند که جهت کنترل دیافراگم برای محیط هایی با سطوح نوری متفاوت بدون نیاز به مداخله مستقیم انسان عمل می کنند، و کاربرد آنها در محیط های بیرونی که عموما از سطوح نوری مختلف برخوردار و دائما در حال تغییراند کاربرد دارند.
Iris ویدئویی
لنز iris ویدئویی از یک موتور پله ای برای تغییر دیافراگم در پاسخ به تغییرات نور محیط استفاده می کند. سیگنال ویدئویی پس از تبدیل به سیگنال های الکترونیکی توسط کنترلگر موجود در لنز موتور فوق را در جهت کنترل دیافراگم ( دریچه ) دوربین مدار بسته، اعم از باز یا بسته شدن آن هدایت می کند. این مدار کنترلی در داخل لنز تعبیه می شود و بنابراین، این نوع لنزها گران هستند.
DC iris
مکانیزم کنترلی این نوع از لنزها تا حدود زیادی مشابه نوع ویدئویی آن هستند با این تفاوت که در این مدل از لنزها مدار کنترلی در خود دوربین مداربسته تحت شبکه IP تعبیه می شود.
لنزهای P-iris مدل جدیدی از لنزها هستند که برای جبران ضعف لنزهای iris اتوماتیک طراحی شده اند.دوربین های مداربسته تحت شبکه یکی از بهترین دوربین مداربسته و با کیفیت ترین تصاویر دوربین های مداربسته می باشند.
بررسی ضعف لنزهای auto-iris
در حالی که لنزهای iris اتوماتیک در پاسخ به تغییرات نور در محیط توسط مدار کنترلی موجود در آنها، دیافراگم شان را تنظیم می کنند. این مراحل دارای یک ضعف بسیار جدی می باشد. این ضعف در نوع DC – iris بررسی می شود و این استدلال قابل تعمیم به iris ویدئویی نیز می باشد.
همانطوری که در بالا اشاره شد یک لنز DC – iris در واکنش به تغییرات نور در محیط توسط مدار کنترلی اش اقدام به باز و بسته کردن دیافراگم نموده و از این طریق روشنی تصویر را تنظیم می کند. این عمل را بدون توجه به پارامترهای دیگر تصویر مانند عمق دید انجام می دهد. بنابراین، این امکان وجود دارد که پس از تنظیم اندازه دریچه دوربین مدار بسته برای داشتن تصویر با روشنی مناسب عمل دید آن به شدت مختل شود. چون مدار کنترلی فقط در مورد روشنایی تصویر به دیافراگم فید بک ( برگشت ) داده و اطلاعات دیگری به دوربین مدار بسته برای برقراری تعادل بین ویژگی های مختلف دوربین مداربسته جهت ارائه تصویر با کیفیت نمی دهد.
چگونگی کارکرد P-iris
همانطور که پیش تر اشاره شد به علت ضعف لنزهای iris اتوماتیک لنزهای P – iris بر آنها غلبه نمودند. لنزهایP – iris نوعی از لنزهای auto – iris هستند ولی نه تنها به تنظیم خودکار دیافراگم توجه نمی کنند، بلکه کنترل دقیقی بر دیگر ویژگی ها دوربین مدار بسته هنگام نصب دوربین مدار بسته جهت داشتن تصویری با کیفیت دارند. افزون بر تمرکز دقیق لنز برای تنظیم دیافراگم جهت بالانس نمودن نور، یک لنز P – iris همکاری مناسبی با نرم افزار دوربین مدار بسته برای تعیین خودکار اندازه دریچه لنز برای تولید بهترین کیفیت تصویر می نماید. همچنین از P – iris از یک موتور پله ای بسیارعالی برای تنظیم دیافراگم استفاده می کند.
لنز P – iris این مزیت را نیز دارا است که پارامترهایی مانند تقویت سیگنال ( در صورت نیاز ) و یا زمان پرتودهی جهت بهینه سازی را به صورت الکترونیکی کنترل نموده و همزمان کیفیت تصویر را در نواحی مرزی اندازه دیافراگم که منجر به تداخل نوری بر اثر تجزیه بین پیسکل ها و در نتیجه ایجاد مشکل در تصویر می شد، حفظ نماید. در یک محیط بسیار روشن یک دوربین با لنز P-iris به گونه ای برنامه ریزی شده است که تغییر سایز دیافراگم اش قبل از به وجود آمدن پدیده پراش ( تجزیه نور بین پیکسل ها ) متوقف شود در اشکال زیر می توان تصویر بین لنزهای ترکیبی ( DC-iris و auto-iris ) با لنزهای P-iris را مشاهده نمود. در شکل اول که دوربین مدار بسته مجهز به لنز ترکیبی است عمق دید کاهش پیدا کرده و بر روی کاغذی که در جلو تصویر و نزدیک به دوربین است تمرکز نموده در حالی که در شکل بعدی که دوربین مدار بسته مجهز به لنز P-iris است عمل دید کاهش پیدا نکرده و تمام موارد دید دوربین به صورت کاملا واضح مشخص است.
کلام آخر :
لنزهای P-iris برخلاف لنزهای DC-iris قادر به ارائه تصویر با کیفیت بسیار بالا به خصوص در دوربین مدار بسته سی ان بی CNB با رزولوشن بالا و در محیط های با چالش نوری زیاد بوده که نتیجتا برای در اختیار داشتن تصاویر با کیفیت امری ضروری است.
خرید دوربین مداربسته
جهت خرید انواع دوربین های مداربسته با تکنولوژی P-iris، دوربین های مداربسته AHD، دوربین های مداربسته منازل مسکونی، دوربین مداربسته اسپید دام، بهترین دوربین های مداربسته و… با شماره 02158731 تماس حاصل فرمائید.
جهت خواندن مطالب بیشتر درباره دوربین های مداربسته منازل مسکونی اینجا کلیک کنید : خرید دوربین مدار بسته برای منزل مسکونی
بدون دیدگاه